

‘Bunga Melati … Jullie deden toch ook iets met
zaalvoetbal?’ Reinier Reijnen hoort het nog
regelmatig. Het onderstreept nog maar eens dat
het in de jaren 80 van de vorige eeuw een briljante
stap van zijn ouders was om als naamsponsor van
een Tilburgs topzaalvoetbalteam te gaan fungeren.
De sportieve hoogtijdagenmogen dan allang
voorbij zijn: Bunga Melati is nog altijd een begrip,
zeker bij iedereen die er ooit gegeten heeft. Het
restaurant, genoemd naar het Indonesische woord
voor jasmijnbloem, bestaat sinds eerste kerstdag
1981. Een paar maanden eerder waren de ouders
van de huidige eigenaar al gestart met het bereiden
van afhaalmaaltijden. Die werden geserveerd
vanuit de kelder van het woonhuis aan de Oude
Rielseweg. ‘Een Indonesisch restaurant kwam je
toen niet heel veel tegen, zeker in het zuiden niet’,
weet Reinier, die 16 was toen zijn ouders Bunga
Melati openden.
Constante kwaliteit
De kracht van Bunga Melati schuilt na al die
jaren nog altijd in de keuken. De constante
kwaliteit van de gerechten, gekoppeld aan de
ongekende gastvrijheid van het team, maakt dat het
restaurant elk weekend weer volloopt. De rijsttafel
– verkrijgbaar in vijf variaties, vanaf 28,50 – is als
vanouds populair. Maar BungaMelati staat óók voor
uitgebreid á la carte genieten: van eier-, groente- en
kipgerechten, van saté’s, vis- en vleesgerechten. De
Indonesische keuken betekende voor veel mensen
een eerste kennismaking met exotisch eten en is
dan ook nog altijd onverminderd populair. Niet voor
niets staat de Indonesische chefkok al sinds 1988 in
de keuken. Bij Bunga Melati krijg je bovendien waar
voor je geld. De horecagelegenheid die Alphen op
de kaart zette is maar één dag per jaar gesloten. Dat
is oudjaarsdag. Alle andere dagen is het restaurant,
dat bij normale bezetting plek biedt aan 85 gasten,
vanaf 12.00 uur geopend. Er kan dus dagelijks ook
geluncht worden. Afhalen is anno 2017 nog altijd
een schot in de roos. En Bunga Melati verzorgt ook
Indonesische catering op locatie.
Thuiskomen
Voor de vele trouwe gasten, die al sinds jaar en dag
de weg naar Bunga Melati weten te vinden, lijkt
het soms wellicht of de tijd er stil heeft gestaan. De
koloniale stijl van het meubilair, de familiefoto’s
aan de muur, de bediening in traditionele kledij:
het voelt als thuiskomen. Dat beseft ook Reinier
Reijnen, wiens broer Erik sinds 1997 in Tilburg een
tweede zaak – toepasselijk Melati Dua geheten –
runt. Toch heeft hij plannenmet het restaurant,
zou hij dat graag uitbreidenmet een serre, die bij
mooi weer open kan. Zodat Bunga Melati ook de
komende decennia nog heel wat gasten kan blijven
laten genieten.
64
BREDA
IN BUSINESS
BungaMelati:
tijdloos genieten
Het is een begrip voor iedereen die van het lekkerste uit de Indonesische keuken houdt:
Bunga Melati. Al meer dan 35 jaar weten gasten van heinde en verre het restaurant in Alphen
te vinden. Ze genieten met volle teugen van de overheerlijke rijsttafels en andere eerlijke
gerechten. Bunga Melati staat nog altijd voor tijdloze Indonesische verwennerij.